Το διαβητικό πόδι είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές που απειλούν τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη. Κάθε μισό λεπτό κάπου στον κόσμο γίνεται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτής της σοβαρής επιπλοκής 

Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων κάτω από τους αστραγάλους. 

Δερματικές αλλαγές στο διαβητικό πόδι: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλαγές στο δέρμα των ποδιών. 

Η πιο συχνή από αυτές είναι η έντονη ξηρότητα, Δερματικοί τύλοι - κάλοι, Διαβητικά έλκη, "Φτωχή" κυκλοφορία των ποδιών.

Η πρόληψη και η σωστή συμβουλευτική αγωγή από τον ιατρό είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον διαβητικό ασθενή. Πολλοί διαβητικοί δεν είναι αρκετά πληροφορημένοι σχετικά με την ασθένειά τους ή τις πιθανές συνέπειες του διαβήτη στα πόδια τους. Ποσοστό άνω του 70% των ασθενών αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα πόδια τους.


Τα συνήθη προβλήματα που σχετίζονται με το διαβητικό πόδι είναι:
1. Περιφερική Νευροπάθεια, η οποία χωρίζεται σε αισθητηριακή και αυτόνομη

Ο διαβήτης είναι, κατά πολύ, μια από τις πιο κοινές αιτίες περιφερικής νευροπάθειας. 

Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να επηρεάσει το περιφερικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες που δημιουργούν ένα συνεχή και μόνιμο πόνο, σαν κάψιμο – καυσαλγία - που είναι και ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διαβητικός. Υπάρχουν περιστατικά ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη και που ομολογούν την πλήρη απώλεια αίσθησης πόνου! Η βλάβη των νεύρων προκαλεί και ατροφία των μυών του ποδιού, η οποία με τη σειρά της οδηγεί  σε παραμορφώσεις στα πόδια. Χαρακτηριστικές παραμορφώσεις είναι η γαμψοδακτυλία, η προβολή των κεφαλών των μεταταρσίων και η μετατόπιση του υποδόριου λίπους ('μαξιλαράκια') κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων προς τις βάσεις των δακτύλων.Η ξηροδερμία είναι μια άλλη συνέπεια της διαβητικής νευροπάθειας. Αυτή προκαλεί την εμφάνιση ραγάδων στα πέλματα, ιδιαίτερα στις πτέρνες, που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να εξελιχθούν σε έλκη. 


2, Περιφερική Αγγειοπάθεια

Περιφερική αγγειοπάθεια ονομάζεται κάθε νόσος των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος, εκτός των στεφανιαίων αγγείων.

Η διαβητική αγγειοπάθεια, είναι η νόσος που δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Σε αντίθεση με τη νευροπάθεια, τα πόδια είναι κρύα και μοιάζουν μελανιασμένα εξαιτίας της κυκλοφορικής διαταραχής. 
Το δέρμα έχει υποστεί μόνιμη λέπτυνση. Άλλη μία διαφορά σε σχέση με τη νευροπάθεια είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση, ο πόνος γίνεται έντονα αντιληπτός, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν ελαφρύ τραυματισμό. 
Οι ασθενείς αισθάνονται συχνά πόνο στις γάμπες όταν περπατούν. Όσοι διαβητικοί έχουν προσβληθεί από την αγγειοπάθεια υποφέρουν συχνά από μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος των ποδιών  (δερματομυκητίαση) ή
των νυχιών (ονυχομυκητίαση) λόγω αυξημένης τάσης στη μόλυνση και ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επούλωση των πληγών είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ λόγω και της κακής κυκλοφορίας αίματος μπορεί να προκληθούν μέχρι και γάγγραινες τροφικές. 

 


3. Πόδι "Charcot"

Το Πόδι Charcot είναι το αποτέλεσμα της ασθένειας Σιάρκοτ Μαρί Τούθ, η οποία είναι μία κοινή νευρομυική  πάθηση που πήρε το όνομα της από τους τρεις γιατρούς  τους Jean Martin Charcot, Pierre Marie και Howard Henry Tooth, που αναγνώρισαν πρώτοι την ασθένεια αυτή πριν από 100 χρόνια.

Η άρθρωση Charcot αναφέρεται επίσης και ως νευροπαθητική, νευροτροφική ή νευροαθροπαθητική άρθρωση και αφορά συνήθως  τις αρθρώσεις  του άκρου ποδός. Το πόδι Charcot έχει αρκετά ευδιάκριτα χαρακτηριστικά. Υπάρχει σημαντική καταστροφή των αρθρικών επιφανειών με καθίζηση των αρθρικών διαστημάτων, που συχνά συνοδεύεται από εξαρθρήματα μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. Επίσης υπάρχει εναπόθεση ασβεστίου ή οστικά συντρίμματα στους περιαρθρικούς μαλακούς ιστούς . 

 

Διαβητικό πόδι - Κανόνες και περιποίηση:

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ένας ασθενής με διαβήτη είναι ότι τα πρώτα σημάδια της αγγειοπάθειας είναι όταν το πόδι γίνεται στιλπνό, λείο, δείχνει πρησμένο, πολλές φορές αλλάζει χρώμα, με το να γίνεται σκούρο ή μελανό και φεύγουν οι τρίχες. Είναι τα πρώτα συμπτώματα ενός αρχόμενου διαβητικού ποδιού και εκεί ακριβώς είναι που πρέπει επέμβουμε για να προλάβουμε τις καταστάσεις. Ένας διαβητικός όμως γενικότερα δεν θα πρέπει να εφησυχάζει, να περιμένει να δει δηλαδή αυτά τα σημάδια και μετά να κινητοποιηθεί. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι αν καταλάβουμε νωρίς το ζάχαρο μας και το ρυθμίσουμε από την αρχή σωστά, αυτό μπορεί να μας προστατεύσει.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ο διαβητικός να τηρεί ετησίως τις εξετάσεις του  για τον έλεγχο και ρύθμιση του σακχάρου του ( γλυκοζηλιωμένη  αιμοσφαιρίνη) αλλά και επί καθημερινής βάσεως να φροντίζει  τα επίπεδα της γλυκόζης προς αποφυγή  επιπλοκών.
Πρώτο μέλημα σωστός καθαρισμός, περιποίηση των νυχιών από ειδικούς ποδολόγους που δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι πολλοί. Από ένα μικρό τραυματισμό ή  από ένα άσχημα κομμένο νύχι μπορεί να δημιουργηθεί έλκος που θα κάνει από 3 έως 6 μήνες να επουλωθεί.
Σε περίπτωση που προκληθεί διαβητικό έλκος, πρέπει κανείς να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό για να αναλάβει αυτός και μόνο την περιποίηση του.
Οι τεχνικές που, μπορούν να εφαρμοστούν είναι αρκετές αλλά βασική προυπόθεση όλων είναι ο καλός καθαρισμός της περιοχής από τον νεκροτικό ιστό  και η χρήση ειδικών επιθεμάτων που συμβάλλουν στην επούλωση.

Επίσης ο ασθενής με διαβητικό πόδι δεν πρέπει να περπατάει ποτέ ξυπόλυτος. Αφ' ενός γιατί μπορεί να μην έχει την αίσθηση του πόνου (άρα μπορεί να τραυματιστεί χωρίς να το καταλάβει - περιφερική νευροπάθεια)
και αφ' ετέρου γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα  είναι ανεπαρκές!
Τα παπούτσια που θα φοράει πρέπει να είναι ειδικά κατασκευασμένα και  άνετα, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο να μπορέσει να κλείσει ένα πιθανό έλκος , αλλά και να μην ξανανοίξει στο μέλλον.
Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη, καλό θα ήταν να αποφεύγουν να φορούν ψηλά τακούνια γιατί εκθέτονται σε μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργίας διαβητικού έλκους.
Άρα, το πέλμα ενός διαβητικού είναι απαραίτητο να υποστηρίζεται σωστά με την κατασκευή ενός ειδικού πάτου ή αλλιώς ορθωτικού πέλματος,που φτιάχνεται έπειτα από ποδομέτρηση.
Στόχος των ορθωτικών πελμάτων είναι να αποφορτίζουν το πέλμα στα σημεία υψηλών πιέσεων, όπως είναι οι κεφαλές των μεταταρσίων, προστατεύοντας έτσι από την δημιουργία διαβητικών ελκών.
Κατά γενικό κανόνα χρειάζεται υπομονή, άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως και μείωση όλων των παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα και το αυξημένο σωματικό βάρος.

Η πιθανότητα ενός ατόμου με διαβήτη να εμφανίσει εξέλκωση στα πόδια είναι της τάξης του 15%. Η συχνότητα των προβλημάτων στα πόδια των ατόμων με διαβήτη που μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ελκών είναι της τάξης του 10% στην Ελλάδα. Ανάλογα ποσοστά  έχουν περιγραφεί και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, η ανάγκη για την πρόληψη των ελκών και των ακρωτηριασμών στα πόδια είναι επιτακτική και τονίστηκε στη δήλωση του Αγίου Βικεντίου το 1993. Στη δήλωση αυτή κατέληξαν οι ειδικοί από πολλές
ευρωπαϊκές χώρες και έθεσαν ως στόχο τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ελκών στα πόδια κατά 50% σε χρονικό διάστημα 5 ετών. Η δήλωση αυτή ήταν αποτέλεσμα πολλών μελετών που κατέδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ελκών στα πόδια, και κατά συνέπεια των ακρωτηριασμών, μπορούσε να μειωθεί μέχρι και 80%.

Μάλιστα πολλές κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών χωρών υιοθέτησαν τη διακήρυξη αυτή και εφαρμόζουν προγράμματα σε εθνική κλίμακα προκειμένου να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι δραστηριότητες διεθνών οργανισμών (Διεθνής Συνεργαζόμενη Ομάδα για το Διαβητικό Πόδι) και Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιριών (Ευρωπαϊκή Ομάδα Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού).

 

 

Η Ποδολόγος

Καλλιρροη Πετροπουλου

Είναι εγγεγραμμένη ως ποδολόγος σε δύο Συλλόγους, στο Σωματείο Ποδολόγων Ελλάδας ...

Χρήσιμα Άρθρα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μητροπέτροβα 7-9 | Τ: 27210 25523 | Μ: 6946924358 | email: roypetr@yahoo.gr | www.podologiakalamata.gr |

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κλείστε ένα ραντεβού για τον έλεγχο των ποδιών σας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ Καλέστε μας στο 27210 25523

ON SOCIAL

FB: Κέντρο Ποδολογίας Καλαμάτας