Ποδολογικό Κέντρο Καλαμάτας - Καλλιρόη Πετροπούλου - Γαμψοδακτυλία και Σφυροδακτυλία
Και οι δύο περιπτώσεις οφείλονται κυρίως στην κληρονομικότητα, αλλά παράγοντες όπως το στενό, μυτερό και ψηλό παπούτσι και πάλι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, μιας και αυξάνουν την προδιάθεση μεταταρσαλγίας. Η κάμψη των φαλάγγων του δεύτερου και τρίτου κυρίως δάκτυλου προκαλούν άνισες πιέσεις στα μετατάρσια προκαλώντας φλεγμονή στον αρθρικό θύλακα της άρθρωσης. Σε περίπτωση που η παραμόρφωση της άρθρωσης είναι μεγάλη, επέρχεται η “πτώση μεταταρσίου”, που είναι το επόμενο στάδιο της μεταταρσαλγίας.

Γαμψοδακτυλία

Η γαμψοδακτυλία είναι η παραμόρφωση όπου η βάση των δακτύλων κάμπτεται, σηκώνεται μακριά από το έδαφος και η γωνίωση του δακτύλου στο μέσο γίνεται ιδιαίτερα οξεία.
Η γαμψοδακτυλία συνήθως επηρεάζει όλα τα δάκτυλα (πλην του μεγάλου).

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στη μεσότητα της ράχης του δακτύλου, ο οποίος προέρχεται από την πίεση του παπουτσιού και μπορεί να δημιουργήσει κάλο. Πόνος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και στο πέλμα, στο ύψος της βάσης των δακτύλων. Η γαμψοδακτυλία μπορεί να εμφανιστεί λόγου ψηλής ποδικής καμάρας, αδυναμία των μικρών μυών της καμάρας που ελέγχουν τη βάση των δακτύλων, ή σε συνδυασμό με βλαισό μέγα δάκτυλο (κότσι), όπως και σε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σφυροδακτυλία

Αποτελεί μία από τις πλέον συχνές παραμορφώσεις του ποδιού. Συνήθως υπάρχει μόνιμη κάμψη της μέσης άρθρωσης του δακτύλου. Η παραμόρφωση συνήθως επιδεινώνεται από στενά υποδήματα και στις περισσότερες  των περιπτώσεων υπάρχει πόνος στην περιοχή της οστικής προπέτειας στη ράχη του δακτύλου ή στον πολφό του. Πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί σκληρός κάλος.

Η θεραπεία συνήθως συνίσταται σε αλλαγή υποδήματος σε τέτοιο που να υποδέχεται την παραμόρφωση (συνήθως πιο άνετα υποδήματα). Ένθετα υποδημάτων ή μαξιλαράκια στο εσωτερικό υποδήματος μπορεί να βοηθήσουν. Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων τότε ενδείκνυται χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης με ευθειασμό του δακτύλου και αφαίρεση του κάλου ή της οστικής προπέτειας.

Τα είδη της Σφυροδακτυλίας

1.Εγγύς Σφυροδακτυλία
Η εγγύς σφυροδακτυλία εκδηλώνεται σε δάκτυλα (συνήθως στο δεύτερο) όπου η πρώτη φάλαγγα διπλώνει προς τα πάνω (σημείο που ενώνεται με τη μεταταρσοφαλλαγγική άρθρωση) ενώ η μεσαία και η ακραία φάλλαγα διπλώνουν προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί αρχικά ελαφρύ σήκωμα του δακτύλου ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις δημιουργεί υπερκερατώσεις και τυπική φλεγμονή στη μεσαία φάλαγγα.

2.Ακραία Σφυροδακτυλία
Στις περισσότερες περιπτώσεις το μακρύτερο δάκτυλο παρουσιάζει ακραία σφυροδακτυλία χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της και στα υπόλοιπα δάκτυλα. Η δημιουργία υπερκεράτωσης στην κορυφή της τελευταίας φάλαγγας του δακτύλου αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα.