Η Εµβιοµηχανική είναι η επιστήµη που µελετά τις δυνάµεις που αναπτύσσονται εντός και εκτός του ανθρώπινου σώµατος και των επιπτώσεων που έχουν αυτές στη φυσιολογία των βιολογικών δοµών (οστά, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι κ.ά.).
Σας παραθέτουμε κάποιες περιπτώσεις παθήσεων που προκαλούνται από τη λάθος ανατοµική ευθυγράµµιση του κάτω άκρου και την προκαλούµενη γένεση ασύµµετρων φορτίσεων κατά µήκος του µυοσκελετικού συστήµατος:
• Κάλοι – σκληρύνσεις
• Κότσι – βλαισός μέγας δάκτυλος
• Νεύρωμα Mortons
• Άκανθα πτέρνας
• Τενοντίτιδα αχίλλειου
• Γαμψοδακτυλία – Σφυροδακτυλία
• Μεταταρσαλγία
• Αρθρίτιδα
• Σκολίωση – Κύφωση – Λόρδωση
• Aνισοσκέλεια
• Πλατυποδία
• Βλαισοποδία- Ραιβοποδία
• Τραυματισμοί Ποδοκνημικής
Οι βιολογικοί παράγοντες που οδηγούν σε τραυματισμούς και πόνο στο κάτω άκρο είναι:
α) Η λάθος ανατομική ευθυγράμμιση του κάτω άκρου στο μετωπιαίο επίπεδο.
β) Οι ασύμμετρες δυνάµεις που αναπτύσσονται κατά μήκος του κάτω άκρου σε κάθε επαφή µε το έδαφος.
Στις μέρες μας, όταν η συνταγογράφηση ορθωτικών πελμάτων αποτελεί για τον καθένα μια αρκετά σημαντική οικονομική επιβάρυνση, το μεγάλο ηθικό και επιστημονικό ερώτημα που προκύπτει, είναι το κατά πόσο µία “πρότυπη ορθωτική συσκευή” μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και να αλλάξει την ανατοµική ευθυγράμμιση στα κάτω άκρα, άρα και αξίζει αυτή την οικονομική επιβάρυνση. Από έγκυρες µελέτες αποδεικνύεται ότι η “πρότυπη ορθωτική συσκευή” αλλάζοντας το κινητικό πρότυπο της βάδισης και του τρεξίµατος µπορεί να προσφέρει λύση σε διάφορες παθήσεις των κάτω άκρων που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Με την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων, διορθώνονται, στηρίζονται ή και απλά αποφορτίζονται τα κάτω άκρα καθώς και η σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της μέγιστης απαιτούμενης απόδοσης του σώματος τόσο στην καθημερινότητα όσο και κατά την άθληση. Ο άξονας στήριξης επαναφέρεται εντός φυσιολογικών ορίων, οι αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια αποφορτίζονται και αποθεραπεύονται. Η κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων ενδείκνυται για τη διόρθωση, στήριξη και αποφόρτιση του μυοσκελετικού συστήματος σε παιδιά, ενήλικες, εγκύους και αθλητές όλων των επιπέδων.
Φυσικά, εδώ ακριβώς προκύπτει και το σημαντικότερο ερώτημα:
Ποιο είναι το ενδεδειγμένο πρότυπο ορθωτικό πέλµα;
Το ανθρώπινο πέλµα είναι µία πολύπλοκη κατασκευή που αποτελείται από 28 οστά που δηµιουργούν µεταξύ τους 33 αρθρώσεις οι οποίες προσδίδουν µοναδικές ιδιότητες στο πέλµα. Σε έναν άτλαντα ανατοµίας θα παρατηρήσουμε ότι κάτω από το πέλµα υπάρχουν πολλές σηµαντικές και ευαίσθητες δοµές, όπως αιµοφόρα αγγεία, νεύρα και σύνδεσμοι. Άρα σίγουρα, η συνταγογράφηση και κατασκευή ενός ζευγαριού ορθωτικών πελµάτων είναι μια πολύπλοκη εργασία και δεν επιτυγχάνεται με το απλό πάτηµα ενός κουµπιού.
Υπάρχουν δύο τύποι ορθωτικών πελμάτων έσω υποδήματος στην Ελληνική αγορά. Ο πιο απλός αλλά λιγότερος αποτελεσματικός είναι τα ορθοπεδικά πέλματα που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από τα φαρμακεία ή από καταστημάτων με ορθοπεδικά είδη. Το βασικότερο μειονέκτημα τους είναι ότι είναι κατασκευασμένα βάσει των δομικών χαρακτηριστικών του πέλματος του γενικού πληθυσμού. Όταν δηλαδή τα φοράμε, το πέλμα μας προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του πάτου, ενώ στην ουσία για να είναι αποτελεσματικός πρέπει ο πάτος να προσαρμόζεται στις ανάγκες του πέλματος μας! Είναι σαφές λοιπόν ότι, η αλόγιστη χρήση κάποιων τέτοιων βοηθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση ευαίσθητων δομών του ποδιού και αντί να ανακουφίσουν, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στα πόδια μας.
Ο δεύτερος τύπος ορθωτικών πελμάτων έσω υποδήματος που είναι σαφώς καλύτερος από τον πρώτο είναι τα ορθωτικά που κατασκευάζονται κατόπιν συνταγογράφησης και πελματογραφήματος. Η ποιότητα των υλικών όμως των συγκεκριμένων ορθωτικών καθώς και η κατασκευή τους βρίσκεται στην κρίση και στην ικανότητα του εκάστοτε τεχνικού/ποδολόγου.